Τι είναι τα Paradise Papers

Περισσότεροι από 380 ερευνητές-δημοσιογράφοι από 96 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης σε 67 χώρες, «έσκαβαν» επί μήνες ανάμεσα για να βρούν στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος σε μία διαρροή που περιλαμβάνει στοιχεία για το 1/5 των πιο «πολυσύχναστων» υπεράκτιων οικονομικών κέντρων μυστικότητας του πλανήτη.

Στον θησαυρό των Paradise Papers, ο οποίος αποτελείται από 13,4 εκατομμύρια έγγραφα συνολικού όγκου άνω των 1,4 terabytes, κρύβονται οι υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αλλά και οι πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί του πλανήτη που έχουν επιλέξει την μυστικότητα των offshore.

Η διαρροή των Paradise Papers προέρχονται από δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών offshore, την Appleby και την Asiaciti Trust που εδρεύουν στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα από φορολογικούς παραδείσους και δικαιοδοσίες μυστικότητας.

Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το δίκτυο των εκατοντάδων δημοσιογράφων.

Στην Ελλάδα, έρευνες για τα στοιχεία της διαρροής δημοσιεύονται από την 24MEDIA και το «Έθνος».